2310 257 407 info@drmanthosgiannoulis.gr

Χορήγηση ινσουλίνης μια φορά την εβδομάδα αντί για κάθε ημέρα στο διαβήτη τύπου 2

Τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών.

ινσουλινη & διαβητης τύπου β

Μια νέα βασική ένεση ινσουλίνης μία φορά την εβδομάδα, έδειξε παρόμοια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια και χαμηλότερο ποσοστό επεισοδίων υπογλυκαιμίας σε σύγκριση με μια καθημερινή βασική ινσουλίνη, σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές ανακοινώσεις. Οι μελέτες αυτές συνέκριναν ένα ερευνητικό φάρμακο που ονομάζεται βασική ινσουλίνη Icodec, με την ινσουλίνη degludec, μια εμπορικά διαθέσιμη ημερήσια ινσουλίνη μακράς διαρκείας που χρησιμοποιείται ευρέως, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκίμων αποδεικνύουν ότι η Icodec είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία στη χορήγηση ινσουλίνης, μια φορά την εβδομάδα αντί για κάθε ημέρα και άρα θα μπορούσε να είναι μια πρόοδος στην ινσουλινοθεραπεία.
Η χορήγηση μια φορά την εβδομάδα ινσουλίνης αντί για κάθε ημέρα μπορεί να βελτιώσει την συμμόρφωση του ασθενούς στο πρόγραμμα θεραπείας και συνεπώς να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Η εβδομαδιαία δόση μπορεί επίσης να αυξήσει την προθυμία των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 να ξεκινήσουν θεραπεία με ινσουλίνη όταν η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή από μόνη της δεν παρέχει πλέον επαρκή έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Μια από αυτές τις κλινικές δοκιμές είχε διάρκεια 32 εβδομάδων και διεξήχθη σε 399 ασθενείς. Όλοι οι ασθενείς είχαν διαβήτη τύπου 2 και ήταν προηγούμενοι χρήστες βασικής ινσουλίνης σε συνδυασμό με από του στόματος αντιδιαβητικά δισκία. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Οι δυο πρώτες έλαβαν την καινούργια εβδομαδιαία ινσουλίνη Icodec σε δυο διαφορετικές δοσολογίες ,ενώ η τρίτη ομάδα έλαβε την γνωστή καθημερινή ινσουλίνη degludec .
Σε σύγκριση με την ινσουλίνη degludec, οι ασθενείς που έλαβαν Icodec πέτυχαν παρόμοιο μακροπρόθεσμο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, όπως μετρήθηκε από την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν μέση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 8,1 % στην αρχή της μελέτης και στο τέλος της μελέτης είχαν μέση βελτίωση στην A1c 0,6 % για το Icodec και 0,7 % για την ινσουλίνη degludec.
Επιπλέον, η χρήση Icodec είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά υπογλυκαιμίας. Η σοβαρή υπογλυκαιμία είναι μια επικίνδυνη επιπλοκή και είναι ο βασικός λόγος που πολλοί ασθενείς διστάζουν να αρχίσουν θεραπεία με ινσουλίνη. Η καινούργια αυτή εβδομαδιαία ινσουλίνη φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα μιας πιο επίπεδης και πιο προβλέψιμης δράσης που εξηγεί τον μικρότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Με βάση τα πολλά υποσχόμενα δεδομένα έχει ξεκινήσει περαιτέρω έρευνα του Icodec σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ενώ αναμένεται σύντομα να πάρει έγκριση για χορήγηση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Πίσω στην κορυφή