2310 257 407 info@drmanthosgiannoulis.gr

Ορμόνες και Συνθετικές Χημικές ουσίες

ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ENDOCRINE DISRUPTING CHEMICALS (EDC)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα δίκτυο αδένων και οργάνων που παράγουν, αποθηκεύουν και εκκρίνουν ορμόνες. Όταν λειτουργεί κανονικά, το ενδοκρινικό σύστημα συνεργάζεται με άλλα συστήματα για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του σώματος. Οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές (EDC) είναι ουσίες στο περιβάλλον (αέρας, έδαφος ή παροχή νερού), πηγές τροφίμων, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και παρασκευασμένα προϊόντα που ενδέχεται να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος του σώματός σας.

Θα ήθελα να μεταφέρω μερικές πληροφορίες, σχετικά με τον κίνδυνο στην υγεία που ενέχει η χρήση διαφόρων συνθετικών χημικών ενώσεων.
Όλοι μας είμαστε λίγο πολύ ενήμεροι για τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών συσκευασιών, λόγω του κινδύνου μόλυνσης του περιβάλλοντος. Είναι πλέον γεγονός ότι πολλές σύνθετες χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ EDC

Τα EDCείναι μια ευρεία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά προϊόντα, ηλεκτρονικά είδη και γεωργία, έχουν συσχετιστεί με μια ποικιλία θεμάτων υγείας. Αυτές οι συνθετικές  χημικές ουσίες ή μείγματα χημικών ουσιών μπορούν να μιμηθούν, να μπλοκάρουν ή να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργούν οι ορμόνες του σώματος.

Έχουν συνδεθεί με θέματα ανθρώπινης υγείας που σχετίζονται με ποιότητα σπέρματος, γονιμότητα, ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα, ενδομητρίωση, πρώιμη εφηβεία, λειτουργία του νευρικού συστήματος, ανοσοποιητική λειτουργία, καρκίνοι, αναπνευστικά προβλήματα, μεταβολικά προβλήματα, παχυσαρκία, υγεία της καρδιάς, ανάπτυξη, νευρολογικές και μαθησιακές δυσκολίες, και πολλά άλλα.

Η έκθεση στα EDC μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και να προέλθει από τον αέρα που αναπνέουμε, το φαγητό που τρώμε και το νερό που πίνουμε. Τα EDC μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα μέσω του δέρματος και με μεταφορά από τη μητέρα στο έμβρυο (σε όλο τον πλακούντα) ή από τη μητέρα στο βρέφος (μέσω του θηλασμού) εάν μια γυναίκα έχει EDC στο σώμα της. Παραδείγματα EDC περιλαμβάνουν δισφαινόλη Α (BPA), φθαλικές ενώσεις, φυτοφάρμακα, και ρύπους όπως διοξίνη και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

ΣΥΝΗΘΗ EDC

Ορισμένα κοινά EDC και οι χρήσεις τους περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Παράδειγμα EDC: DDT, Chlorpyrifos, Atrazine, 2,4-D, Glyphosate

ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Παράδειγμα EDC: Μόλυβδος, Φθαλικές ενώσεις, Κάδμιο

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΙΑΛΥΤΕΣ H ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ
Παράδειγμα EDC: PCB και διοξίνες

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Παράδειγμα EDCs: BPA, φθαλικές, Φαινόλες

επιβλαβεις χημικες ουσιες για το ενδοκρινικο συστημα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Παράδειγμα EDC: Βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, PCB

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΙΣΜΟΣ
Παράδειγμα EDC: Φθαλικές ενώσεις, Parabens, Φίλτρα UV

ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ
Παράδειγμα EDC: Triclosan

ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΕΝΔΥΜΑΤΑ
Παράδειγμα EDC: Υπερφθοροχημικά

ΣΤΟΙΧΕΙΑ EDC

Τα EDC συχνά διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα μιμούμενοι ή παρεμβαίνοντας σε μια φυσική ορμόνη. Αυτά τα «μιμητικά ορμονών» μπορούν να ξεγελάσουν τον ορμονικό υποδοχέα ώστε να πιστέψει ότι το EDC είναι η ορμόνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικές διεργασίες στο σώμα.
Οι μελέτες υποστηρίζουν μια σχέση μεταξύ των EDC και της βλάβης στην ανθρώπινη υγεία, αλλά η σχέση αιτίου-αποτελέσματος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, ορισμένα EDCs είναι γνωστό ότι αποτελούν απειλή για άτομα που έχουν υπερβολική έκθεση σε αυτά.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ EDC

• Οι βιομηχανικές χημικές ουσίες μπορούν να εκπλυθούν στο έδαφος και τα υπόγεια ύδατα και στη συνέχεια να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να συσσωρευτούν σε ψάρια, ζώα και ανθρώπους
• Καταναλωτικά προϊόντα όπως πλαστικά, οικιακές χημικές ουσίες, υφάσματα επεξεργασμένα με επιβραδυντικά φλόγας, καλλυντικά, λοσιόν, προϊόντα με άρωμα και αντιβακτηριδιακά σαπούνια
• Φυτοφάρμακα, μυκητοκτόνα ή βιομηχανικά χημικά στο χώρο εργασίας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την έκθεση είναι να ελέγχετε τις ετικέτες και να αποφεύγετε προϊόντα με γνωστά EDC.

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ?

Ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο ή βρέφος είναι πιο ευάλωτο στις επιδράσεις των EDC σε σχέση με έναν ενήλικα, επειδή τα συστήματα οργάνων του εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Από τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρωπογενείς χημικές ουσίες, υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 μπορεί να έχουν ιδιότητες ενδοκρινικής δράσης.
Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών αυξήθηκε από 50 εκατομμύρια τόνους στα μέσα της δεκαετίας του 1970 σε σχεδόν 300 εκατομμύρια τόνους σήμερα.

ΑΠΟΦΥΓΗ EDC

Ακόμα κι αν ορισμένες επιπτώσεις στην υγεία δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως, η λήψη προφυλάξεων είναι σοφή. Εξοικειωθείτε με τα EDC στα οποία μπορεί να εκτεθείτε εσείς και η οικογένειά σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε την περιττή, αποτρέψιμη έκθεση σε καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν EDC. Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγεται το φούρνο μικροκυμάτων τροφίμων σε πλαστικά για να αποφευχθεί η έκπλυση των EDC στα τρόφιμα, να επιλέγονται προϊόντα προσωπικής φροντίδας και καθαριστικά που δεν έχουν άρωμα και να αντικαθίστανται τα παλαιότερα αντικολλητικά τηγάνια με νεότερα, με κεραμική επίστρωση. Αυτές οι προφυλάξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε οικογένεια.

Πίσω στην κορυφή