2310 257 407 info@drmanthosgiannoulis.gr

Σακχαρώδης Διαβήτης

Υπολογίζεται ότι το 10% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο έλληνες πάσχουν από διαβήτη. Από αυτούς ωστόσο πάνω από το 1/4 δεν το γνωρίζουν. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα στο οποίο τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται πάρα πολύ.

Αιτίες του σακχαρώδη διαβήτη

Το σάκχαρο στο αίμα ρυθμίζεται από μια ορμόνη η οποία ονομάζεται ινσουλίνη και εκκρίνεται από έναν αδένα το πάγκρεας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το στομάχι.

Αμέσως μετά από ένα γεύμα και κατά τη διάρκεια της πέψης τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να αυξάνουν. Το σάκχαρο, προϊόν διάσπασης των υδατανθράκων, αποτελεί την κυριότερη πηγή ενέργειας του οργανισμού. Αυτό γίνεται με την είσοδο του σακχάρου από το αίμα μέσα στα κύτταρα, όπου τελικά διασπάται και παράγει τη απαραίτητη ενέργεια για την λειτουργία του  οργανισμού.

σακχαρώδης διαβήτης

Η  ινσουλίνη είναι αυτή  η ορμόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του σακχάρου από το αίμα μέσα στα κύτταρα. Αν όμως έχεις διαβήτη, τότε ο οργανισμός σου δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το σάκχαρο σαν πηγή ενέργειας. Αυτό γίνεται είτε γιατί δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη, είτε γιατί η ινσουλίνη που υπάρχει δεν μπορεί να δράσει. Κατά συνέπεια το σάκχαρο μένει και κυκλοφορεί στο αίμα αντί να μπει μέσα στα  κύτταρα για να παραχθεί ενέργεια.

Υπάρχουν δυο κυρίως τύποι διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 1:

Ο διαβήτης τύπου Ι, η νεανικός διαβήτης, η ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, είναι ένα αυτοάνοσο κατά κύριο λόγο νόσημα και συμβαίνει συνήθως σε μικρά παιδιά η εφήβους. Αυτό γίνεται γιατί ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη.

Συνήθως υπάρχει ελάχιστη η και καθόλου ινσουλίνη και κατά συνέπεια οι ασθενείς πρέπει να κάνουν θεραπεία με ινσουλίνη για να αναπληρώσουν την ινσουλίνη στον οργανισμό τους. Επίσης δεν μπορεί κάποιος με αλλαγές στον τρόπο ζωής του να προλάβει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 2:

Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη και 90-95% των ασθενών με σάκχαρο έχουν διαβήτη τύπου 2 και σε αντίθεση με το  διαβήτη τύπου 1 εδώ ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη. Σε αυτή την περίπτωση είτε η ινσουλίνη δεν είναι αρκετή, είτε τα κύτταρα του σώματος δεν αντιδρούν στην ινσουλίνη. Συνήθως και οι δυο αυτές αιτίες δρουν συνδυαστικά.

Οι κυριότερες αιτίες για την εμφάνιση της νόσου είναι η έντονη γενετική προδιάθεση καθώς επίσης τα παραπάνω κιλά και η κακή διατροφή.

Αν κάποιος από τους γονείς, ή πρώτου βαθμού συγγενής, έχει διαβήτη τύπου 2 οι πιθανότητες να αναπτύξει σάκχαρο σχεδόν πενταπλασιάζονται. Η μεγάλη διαφορά με το διαβήτη τύπου 1 είναι, ότι εδώ ο ασθενής σε συνεργασία με το γιατρό του μπορεί να παρέμβει στην πορεία και εξέλιξη της νόσου.

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι πρωταρχικής σημασίας σε αυτή την περίπτωση. Πολλοί άνθρωποι έχουν σάκχαρο τύπου 2 χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς τα συμπτώματα αρχικά είναι μη ειδικά και ήπια. Τα αυξημένα, έστω και λίγο, επίπεδα σακχάρου όμως, είναι αίτια αυξημένης νοσηρότητας και θνητότητας λόγω των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη. Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες επιπλοκών, η να καθυστερήσεις την εξέλιξη τους, είναι η καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Όπως τονίστηκε και παραπάνω, η διατροφή και η άσκηση είναι θεμελιώδους σημασίας για τη ρύθμιση του σακχάρου. Όταν χρειάζεται προστίθεται φαρμακευτική αγωγή. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν διάφορα φάρμακα και πολλές φορές παίρνει χρόνο προτού βρεθούν τα φάρμακα και η δοσολογία που είναι κατάλληλη για σένα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα και χρειάζεται να έχεις τακτική παρακολούθηση τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο από τον ειδικό ιατρό σου. Κατά τις επισκέψεις γίνεται έλεγχος των ποδιών για το αν υπάρχει ελαττωμένη αισθητικότητα λόγω νευροπάθειας καθώς και άλλων αγγειακών επιπλοκών. Επίσης επιβάλλεται να ελέγχονται τα μάτια μια φορά το χρόνο.

Πότε να επισκεφτείς το γιατρό σου ;

Επισκέψου άμεσα τον γιατρό σου αν έχεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα που μπορεί να δηλώνουν ότι έχεις σάκχαρο:

  • Έντονο αίσθημα δίψας
  • Πολυουρία (ανάγκη να ουρήσεις περισσότερες φορές από ότι συνήθως και κυρίως τη νύχτα)
  • Αίσθημα έντονης κόπωσης και αδυναμίας
  • Απώλεια βάρους και μυϊκής δύναμης
  • Κνησμό και μυκητιάσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Μικρές πληγές που επουλώνονται δύσκολα
  • Θάμβος στην όραση ή άλλες διαταραχές της όρασης

Ο διαβήτης τύπου 1 εκδηλώνεται γρήγορα, μέσα σε εβδομάδες ή και ημέρες. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν τη νόσο για χρόνια προτού διαγνωστεί μια και τα αρχικά συμπτώματα είναι ήπια και γενικά.

Σακχαρώδης διαβήτης – Επιπλοκές

Το σάκχαρο είναι ένα χρόνιο νόσημα. Αυξημένες τιμές σακχάρου για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως:

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα) και εγκεφαλικά επεισόδια
  • Διαβητική νευροπάθεια (απώλεια της αίσθησης στα άκρα, πόνο και μουδιάσματα) προβλήματα στη στύση
  • Προβλήματα στα πόδια – πληγές και έλκη που δεν επουλώνονται
  • Διαταραχές της όρασης – τύφλωση
  • Προβλήματα με τα νεφρά – νεφρική ανεπάρκεια
  • Προβλήματα στην εγκυμοσύνη και αυξημένο κίνδυνο γέννησης θνησιγενών νεογνών

Η καλή ρύθμιση του σακχάρου και τακτικός έλεγχος από τον ενδοκρινολόγο σου είναι ο καλύτερος τρόπος για την ελαχιστοποίηση των παραπάνω δυνητικών επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη.

Σας απασχολεί το σάκχαρο; Επικοινωνήστε μαζί μου.
Πίσω στην κορυφή