2310 257 407 info@drmanthosgiannoulis.gr

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 και θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει εκατομμύρια, κυρίως νέους ανθρώπους, και η θεραπεία του απαιτεί την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης. Παρά την πρόοδο που έχει γίνει με διάφορες καινούργιες ινσουλίνες και τις αντλίες ινσουλίνης, ο ασθενής παραμένει εξαρτώμενος από την χορήγηση ινσουλίνης για όλη του τη ζωή.

Από αυτήν την άποψη είναι ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας δυο πρωτοποριακές μελέτες, οι πρώτες που γίνονται σε ανθρώπους και κατέδειξαν ότι η θεραπεία που προέρχεται από βλαστοκύτταρα μπορεί να παράγει ινσουλίνη σε άτομα με σοβαρό διαβήτη τύπου 1.

Τα θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στα ιατρικά περιοδικά Cell Stem Cell και Cell Reports Medicine.

Τα δεδομένα από αυτές τις εργασίες αντιπροσωπεύουν μια σημαντική επιστημονική πρόοδο καθώς αποδεικνύουν ότι διαφοροποιημένα βλαστοκύτταρα που εμφυτεύονται σε ασθενείς, μπορούν να δημιουργήσουν ρυθμιζόμενη από τα γεύματα έκκριση ινσουλίνης, προσφέροντας πραγματική ελπίδα για τις απίστευτες δυνατότητες αυτής της θεραπείας.

Οι αρχικές αυτές μελέτες έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ και Καναδά σε 17 και 15 ασθενείς αντίστοιχα.

Αρχικά οι ερευνητές πήραν αρχέγονα βλαστοκύτταρα τα οποία με ειδικές τεχνικές τα οδήγησαν ώστε να διαφοροποιηθούν σε παγκρεατικά ενδοδερμικά κύτταρα (PEC). Αυτά τα τελευταία θεωρητικά μπορούν να ωριμάσουν σε κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Κατόπιν πήραν εκατομμύρια από αυτά τα PEC κύτταρα και τα τοποθέτησαν σε ειδικές θήκες, τις οποίες εμφύτευσαν υποδορίως στους ασθενείς στην περιοχή της κοιλιάς.

Πράγματι μετά από έξι σχεδόν μήνες τα κύτταρα αυτά άρχισαν να διαφοροποιούνται και να παράγουν ινσουλίνη. Αρκετοί από τους ασθενείς κατάφεραν να μειώσουν την δόση της ινσουλίνης τους.

Οι μελέτες αυτές ανοίγουν έναν ελπιδοφόρο δρόμο στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 που έχει ως τελικό στόχο, να επιτρέψει στους ασθενείς να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και μια μέρα να αποκτήσουν ανεξαρτησία από το βάρος των καθημερινών ενέσεων ινσουλίνης.

Πίσω στην κορυφή