2310 257 407 info@drmanthosgiannoulis.gr

Διαλλειματική νηστεία και διαβήτης τύπου ΙΙ

διαλλειματικη νηστεια και διαβητης τύπου 2

Διαβήτης τύπου 2 μια χρόνια νόσος η μήπως όχι!

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που εφάρμοσαν την διαλλειματική νηστεία  μπορεί να μην χρειάζονται πλέον φάρμακα.

Μετά από μια παρέμβαση διαλλειματικής νηστείας, οι ασθενείς πέτυχαν πλήρη ύφεση του διαβήτη, που ορίζεται ως ένα επίπεδο γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης  μικρότερο από 6,5% τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής για τον διαβήτη. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ένα έγκριτο περιοδικό της Αμερικανικής ενδοκρινολογικής εταιρείας.

Οι δίαιτες διαλλειμματικής νηστείας έχουν γίνει δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια ως αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους. Με τη διαλλειματική νηστεία, τρώτε μόνο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διάρκειας, συνήθως 8 με 12 ώρες την ημέρα, ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της ημέρας δεν τρώτε τίποτε. Η νηστεία αύτη μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να κάψει λίπος. Έρευνες δείχνουν ότι η διαλλειματική νηστεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι απαραίτητα μια μόνιμη, δια βίου ασθένεια. Η ύφεση του διαβήτη είναι δυνατή εάν οι ασθενείς χάσουν βάρος αλλάζοντας τις  διατροφικές τους συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης.

Η μελέτη αυτή έγινε στην Κίνα και αφορούσε 36 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οι ασθενείς ακολούθησαν μια ιατρική διατροφική θεραπεία παρόμοια της διαλλειμματικής νηστείας για 3 μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή αλλά και ινσουλίνη, μείωσαν την πρόσληψη φαρμάκων για τον διαβήτη μετά από την διαλείπουσα νηστεία. Επιπλέον και πιο εντυπωσιακό το 55% αυτών των ασθενών παρουσίασαν ύφεση του διαβήτη καθώς διέκοψαν πλήρως τη φαρμακευτική αγωγή και το διατήρησαν για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο ήταν ότι η  μελέτη αυτή αμφισβητεί τη συμβατική άποψη, ότι η ύφεση του διαβήτη μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε άτομα με μικρότερη διάρκεια διαβήτη (0-6 χρόνια) μετά από τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Το 65% των συμμετεχόντων στη μελέτη που πέτυχαν ύφεση του διαβήτη είχαν διάρκεια διαβήτη μεγαλύτερη από 6 χρόνια.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αναμένεται να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές η αξία της είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς καταδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που έχουν οι καθημερινές συνήθειες, διαιτητικές και άσκησης,  όχι μόνο στην βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου αλλά και στην πλήρη ύφεση του.

Πίσω στην κορυφή