2310 257 407 info@drmanthosgiannoulis.gr

Βιταμίνη D και νόσος COVID-19

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ρόλο  που μπορεί να έχει η βιταμίνη  D στη βαρύτητα της νόσου μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό.

Υπάρχουν πλέον πολλές ενδείξεις, από διάφορες αναδρομικές μελέτες, ότι ασθενείς που νοσούν με  κορωνοϊό και έχουν  χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, σε σχέση πάντα με αυτούς που έχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D. Βαριά νόσος σημαίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο ή και ακόμα να χρειαστεί να διασωληνωθούν .

Η βιταμίνη D είναι μια στεροειδική ορμόνη της οποίας η ευεργετική επίδραση στον μεταβολισμό των οστών είναι απολύτως γνωστή. Από την άλλη φαίνεται να  έχει έναν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

Από αυτή την άποψη είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα ευρήματα μιας πρόσφατης κλινικής  μελέτης η οποία έδειξε ότι ασθενείς που λάμβαναν σαν συμπλήρωμα βιταμίνη D τουλάχιστον 1.000 μονάδων την εβδομάδα είχαν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά ή και να διασωληνωθούν μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό .

Δεδομένου της μεγάλης συχνότητας ανεπάρκειας  βιταμίνης D στον ενήλικα, η μελέτη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Αν και δεν μπορεί να καταδειχτεί μια αιτιολογική σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης D και στη βαρύτητα της νόσου από κορωνοϊό συνιστάται ασθενείς με χαμηλή βιταμίνη D να λαμβάνουν συμπληρώματα όχι μόνο για την υγεία των οστών τους αλλά και για καλύτερη προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης από κορωνοϊό

βιταμίνη D και covid
Πίσω στην κορυφή